Wat heb je nodig voor je eigen livestream

Onze tips & adviezen

Wat heb ik nodig voor een goede livestream?

Wil je binnenkort je eerste livestream gaan organiseren en ben je op zoek naar de technische mogelijkheden? Ben je niet helemaal tevreden over het resultaat van je laatste livestream?  Of laat je het gewoon liever aan een professional over?  Bij Audio Utrecht hebben we niet alleen de materialen in huis maar ook de kennis en ervaring.

Het opzetten van een goede livestream wordt vaak onderschat: buiten een gecontroleerde omgeving zoals achter je bureau of in je woonkamer krijg je al snel te maken met allerlei uitdagingen qua geluid en lichtinval welke je livestream behoorlijk kunnen beïnvloeden.

Onderstaand geven we je een aantal adviezen om zelf je perfecte livestream set samen te stellen. Liever uitbesteden? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder.

contact

Locatie

Een belangrijk aspect voor de keuze in livestream apparatuur is de locatie van waaruit je gaat uitzenden.
Wij bieden eenvoudige setjes aan voor thuis, kunnen een livestream bij jou op kantoor of op een evenementenlocatie verzorgen, maar je kan ook terecht bij de door ons ingerichte studio voor een aantrekkelijk tarief.

Op locatie

Studio

Thuis / op kantoor

 • Op een bijzondere locatie
  Uitzenden vanuit een evenementenlocatie, op je dakterras of in een leegstaand fabriekspand?  Dat vraagt om maatwerk.  Neem contact met ons op met je wensen en we helpen je graag verder.  Wil je alvast wat achtergrondinfo?  Lees dan gerust verder op deze pagina.
 • Bij ons in de studio
  In onze studio in Amsterdam kan je je live stream en webcast uitzenden of opnemen zonder gedoe.
 • Thuis of op kantoor
  Bekijk onze samengestelde webcast sets om eenvoudig vanuit huis uit te zenden.

APPARATUUR

Camera(‘s)

Een kwalitatief goed plaatje maakt dat de kijkers een betere belevenis hebben bij jouw livestream. Een webcam maakt vaak alleen goed beeld onder ideale omstandigheden.

Om jou de keuze te geven in toepassing en budget hebben we een drietal mogelijkheden in ons assortiment.

Bekijk ook ons volledige assortiment live stream camera’s

 42,35 incl. btw
 78,65 incl. btw
 719,95 incl. btw
 • Semi-Pofessionele HDMI Camera
  Voor thuis of in kleine ruimtes. De beperkte kabellengte van HDMI (10mtr) vormt hierin een beperking.  Daarnaast hebben deze camera’s vaak een kleine lens en zijn ze dus minder geschikt voor donkere ruimtes en wisselende omstandigheden qua licht.
 • Professionele Camera
  Voor grotere locaties.  Met de SDI aansluiting is een overbrugging van 100 meter tussen camera en regie geen probleem.  Door de grotere lens en bredere instelmogelijkheden is deze camera geschikt voor presentaties op locatie, optredens en clubshows.
 • Remote Camera
  Voor bediening op afstand.  1 persoon kan meerdere camera’s bedienen en per camera zijn meerdere beelden mogelijk.  Ook handig als de ruimte beperkt is.

APPARATUUR

Geluid / Microfoons

Ga je presenteren in je livestream?  Dan is een goede microfoon erg belangrijk.  Een ingebouwde microfoon in camera of laptop vangt naast je stem ook veel omgevingsgeluid op.  Dat brengt ons bij 1 van de grootste ergernissen bij het online kijken van presentaties: slechte spraakverstaanbaarheid.

Ga je met meerdere personen presenteren of maak je gebruik van andere geluidbronnen (muziek, filmpjes, …) in je livestream?  Dan is de balans tussen de verschillende geluidsbronnen ook belangrijk.
Ook mag het totale audioniveau wat je naar de livestream stuurt niet te hard (overstuurd) zijn, maar ook niet te zacht.

Onderstaand een overzicht van de meest gebruikte microfoons bij livestream uitzendingen.

 • Draadloze Headsetmicrofoon
  Voor spraakverstaanbaarheid de beste keuze.  Na het opzetten zit deze microfoon altijd in optimale positie.  De spreker houdt zijn handen vrij en omdat de microfoon draadloos is ongehinderd rondlopen geen probleem.
 • Draadloze Handheldmicrofoon
  Handmicrofoon zonder draad.  Geschikt voor interviews of voor sprekers die liever niet met lege handen staan.
 • Tafelmicrofoon met voet
  Geschikt voor sprekers op een vaste positie.  Bijvoorbeeld achter een katheder of aan een tafel bij interviews of panel-discussies.

APPARATUUR

Converter / Videomixer

Om je beelden en geluid om te zetten in een livestream heb je een converter nodig. Deze zet de video- en audiosignalen om in een virtuele webcam of stream waarmee je op het door jou gewenste platform (Facebook, Youtube, Twitch, Skype, … kan uitzenden).

De laatste jaren is de technologie hard vooruit gegaan. Een losse converter is al bijna niet meer nodig. Sterker nog zelfs onze goedkoopste videomixer heeft al een converter ingebouwd!

 42,35 incl. btw
 598,95 incl. btw
 • Atem Mini
  Onze meest eenvoudige videomixer, met USB Webcam aansluiting!  Sluit de mixer aan op je computer en de uitgaande beelden zijn te gebruiken als virtuele webcam voor je live-stream.
 • Atem TV Studio + Web Presenter
  Een uitgebreide videomixer met veel mogelijkheden.  Mogelijkheid tot aansluiten van extra scherm zodat je al je beelden in 1 oogopslag in de gaten kan houden.  De Web Presenter converteert het uitgaande signaal naar een virtuele webcam voor je laptop of computer.
 • vMix Livestream server
  Onze meest uitgebreide optie voor de professionals.  Compleet ingericht serverrack met camera-ingangen en internet aansluiting om direct naar internet uit te zenden.  Met veel extra mogelijkheden zoals opname, social-media integratie, het afspelen van videoclips en het maken van videocalls.

APPARATUUR

Licht

Bij het opnemen of uitzenden van beelden zijn de lichtomstandigheden niet te onderschatten. Bij een te lichte achtergrond ben je vooral zichtbaar zijn als schaduw, bij een te donkere achtergrond valt deze weg. Een goede balans is hierbij dus belangrijk.

Houd er ook rekening mee dat de lichtomstandigheden tijdens je stream kunnen veranderen. De zon kan plots tevoorschijn komen en zorgen voor lichtinval door een raam. Ga je in de vroege ochtend of tegen de avond uitzenden in een ruimte met grote ramen? Dan zal je het licht en de camera instellingen moeten aanpassen tijdens je stream.

Door middel van kunstlicht kan je een gecontroleerde omgeving creëren en compenseren voor de invloeden van buitenaf. Onderstaand een aantal items die je daarbij kunnen helpen.

Laat je je livestream door ons uitvoeren? Dan zorgen wij altijd voor front- en tegenlicht voor de spreker(s). Afhankelijk van de omgeving en wensen voegen wij extra licht toe om de setting beter tot zijn recht te laten komen of verschillende sferen op te roepen.

 27,23 incl. btw
 42,35 incl. btw
 • Fresnel spot 500w
  Multifunctionele spot voor het goed uitlichten van personen of objecten.  Te gebruiken als front- en tegenlicht.
 • CLF Hercules LED Spot
  LED Spot met aanpasbare kleuren.  Te gebruiken als tegenlicht of als sfeerlicht.
 • Robe led beam 150
  Professional licht. Neem contact met ons op als je hier geen ervaring mee hebt

APPARATUUR

Afkijkscherm

Staat de spreker niet in de buurt van de laptop waarop je gaat livestreamen? Dan is het wellicht verstandig een afkijkscherm te voorzien, zodat de spreker ook ziet wat er in beeld is. Ook kan een afkijkscherm voor presentaties of vragen/reacties vanuit de kijkers erg handig zijn, zodat de spreker kan zien welke vragen er spelen bij de kijkers.  Door hier snel op in te haken creëer je extra interactie.

 • 24″ Beeldscherm op tafelstatief
  Voor kleine en middelgrote ruimtes.  Een prima scherm om mee te kunnen volgen wat er uitgezonden wordt op de stream.
 • 42″ LCD Scherm op statief
  Zet dit scherm naast de camera, met hierop de reacties vanuit het publiek.  Op die manier kan je goed meevolgen zonder dat je weg moet kijken van de camera.
 • 55″ LED Scherm op statief
  Bij gebruik van meerdere camera’s kan je dit scherm centraal plaatsen.  Zo houd je altijd goed overzicht.

APPARATUUR

Wellicht ook handig

Buiten de eerder genoemde benodigdheden kunnen onderstaande items wellicht ook bijdragen aan een betere livestream-beleving.

 181,50 incl. btw
 151,25 incl. btw
 54,45 incl. btw
 • 55″ TV Scherm
  Plaats één of meerdere TV schermen in je livestream setting.  Hierop kan je presentaties, poll’s of reacties van je kijkers laten zien,  Op deze manier creëer je extra interactie.
 • DJ Booth
  Ben je DJ en wil je gaan livestreamen?  Kies dan voor onze mooie DJ booth met ingebouwde LED verlichting.  We kunnen ook je logo laten drukken op de voorkant.
 • Professionele Presentatieklikker
  Bedien je presentatie op afstand.  Zo heb je geen laptop in beeld voor een strakkere uitstraling.

Enkele toepassingen voor live streaming. Klik en kijk

Verschillende toepassingen voor live stream events die we ondersteunen

Zakelijk

Zakelijk

Horeca & retail

Horeca & retail

Artiesten

Artiesten

Nog enkele tips

Wij zijn inmiddels dagelijks betrokken bij het livestreamen van evenementen, groot en klein.  De valkuilen worden vaak onderschat.  Daarom geven we je hierbij nog enkele tips:

 • Begin op tijd met de voorbereidingen
  Overleg tijdelijk met de deelnemers over hun wensen.  Denk goed na over de wijze van streamen.  Bij het inplannen van een livestream moet je bepaalde technische instellingen kiezen die je wellicht later niet meer kan veranderen.
 • Test je internetverbinding
  Op www.speedtest.net kan je de down- en upload snelheid van je internetverbinding testen.  Zo weet je op tijd of je verbinding snel en stabiel genoeg is voor het livestreamen
 • Zorg voor een bekabelde internet aansluiting
  Deze is stabieler dan WiFi.  Controleer ook de firewall van je router op de benodigde poorten of vraag dit na bij de IT afdeling.  Vermijd gast-netwerken!  Deze zijn vaak strenger beveiligd waardoor livestreamen niet mogelijk is.
 • Doe een test-stream
  Bekijk deze via een ander netwerk en bij voorkeur in een andere ruimte.  Zo weet je zeker dat de beeld- en geluidskwaliteit goed is en kan je problemen oplossen voor je live gaat.

Veelgestelde vragen

Wij kunnen jou binnen de 24u live hebben.  Uiteraard is één en ander afhankelijk van de complexiteit van de setup.

Bij het uitvoeren van een livestream houden wij ons aan de richtlijnen opgelegd door het RIVM.  Wij komen met een minimale bezetting en bouwen de setup zodanig dat we 1.5m afstand kunnen houden tijdens de werkzaamheden.
Bij gebruik van meerdere camera’s gebruiken we bij voorkeur op afstand bediende camera’s om de personeelsbezetting laag te houden.
Ook zorgen we voor desinfecterende middelen om bijvoorbeeld microfoons mee schoon te maken.

Veiligheidshalve houden wij 8 á 10mbit upload aan voor een professionele stream.
Een Full-HD stream met goed audio heeft +- 6mbit bandbreedte nodig.  Aangezien internetsnelheid bij de meeste abonnementen nooit gegarandeerd is en afhankelijk van overige gebruikers is het verstandig om altijd een marge te hebben.
Bij het gebruik van onze vMix server is het mogelijk om naar meerdere platformen tegelijk te streamen.  In dat geval dien je rekening te houden met 6mbit upload per stream + marge.